Museene danser Trondheim 2015-2018

Museene danser Trondheim er et 3-årig utviklingsprosjekt som startet i 2015 og ble avsluttet i april 2018. Det har vært et samarbeid mellom Norsk senter for folkemusikk og folkedans og MiST ved Ringve Musikkmuseum, Sverresborg Trøndelag Folkemuseum og Rockheim. Det har produsert tre utstillinger.  

Prosjektet har produsert og formidlet utstillingstrilogien Museene danser – tre interaktive fortellinger om dans. Prosjektet har favnet bredt med sitt fokus på mangfoldet av danseuttrykk og dansetradisjoner. Prosjektets store styrke er hvordan det har engasjert hele bredden av danseorganisasjoner og utøvere i Trøndelag, fra de lokale danseorganisasjonene i Trondheim og omegn, så vel som søsterklubber i resten av Sør-Trøndelag, regionale danselinjer på videregående og folkehøgskoler. Prosjektet involverer både museenes frivillige og frivillige gjennom lokale og regionale danseorganisasjoner, både profesjonelle dansere og dansere på amatørnivå. Prosjektet har skapt aktivitet gjennom å produsere tre nye utstillinger på de tre største museene i MiST. Gjennom Den kulturelle skolesekken har et stort antall skolebarn i regionen fått tilgang til danseutveksling, danseminner og danseinstruksjon gjennom skoleoppleggene knyttet til utstillingene. Utstillingene har åpnet for at nye publikumsgrupper har fått oppleve dans interaktivt og deltatt på flere uhøytidelige arenaer og møteplasser for danseutveksling og forestillinger.  

Med dette har Trondheim vært først ute i Norge med å inkludere dans inn på museumsarenaen ved bruk av nye museale metoder i utstillinger. Prosjektet har styrket mangfoldet av danseformidling med å inkludere sosial, folkelig og frivillig dans. Samarbeidet mellom MiST-museene og Sff viser at Trondheim har potensiale til å aktualisere dans som sosial samværsform og folkehelse gjennom å kombinere ressursene og kunnskapen til danseglade Trøndere, frivillige organisasjoner, dansefaglige miljø og formidlingsarenaer som museene er. Dette var også første prosjekt hvor MiST jobber med dans inn i utstillinger. 

Prosjektet har skapt blest om formidling av sosialdans på museer, både internt i MiST, nasjonalt og internasjonalt. Ved hjelp av sosiale media har Museumsforbundet, Danseinformasjonen og mange danseklubber rundt om i landet fått vite om utstillingene. Internasjonale nettverk har fått kjennskap til prosjektet gjennom publikasjoner og konferanseinnlegg. Publikum fra hele Norge har deltatt i utformingen av utstillingene i stor grad, gjennom innsending av tekst, foto og film, samt deltagelse på arrangementene. Dette prosjektet har presentert en helt ny metode for formidling av arkivopptak og dansekunnskap ved Norsk senter for folkemusikk og folkedans. 

Under kan du lese mer om de tre utstillingene.

  • Dans i Norge

    Dans i Norge – mangfoldet i sosiale danseuttrykk i Norge i dag - skildret aktiviteter innen scenedans og sosialdans. Den formidlet de ulike arenaene man møter dans på i dag, som publikum i sal, backstage, i instruksjonsrommet, på det sosiale dansegolvet, i treningssalen og på kjøkkengulvet; alt bygget inn i en blackbox. Det ble arrangert møteplasser som foredrag, dansekonkurranser, danseverter i utstillinga, workshoper og interaktive forestillinger som ble godt besøkt og skapte viktige uformelle møteplasser for danseglade i Trondheim.

  • Livets dans

    Livets dans – dansens sosiale rolle i fest og hverdag på forsamlingshuset Skogheim på Sverresborg, Trøndelag Folkemuseum, formidlet hvordan dansen har blitt brukt historisk i ulike kontekster i Norge. Utstillinga viste filmmateriale fra Sff, dansebilder fra Schrøderarkivet, dokumentarfilmer om dans på forsamlingshus, nye og gamle lydopptak og danseopptak. Den formidlet dansehistorier samlet fra personer med ulike danseerfaringer og forskjellig alder. 8 større arrangementer inkludert dans i samisk kultur, 60-tallsfest, kurvfester for innvandrermiljø med dans og musikk, danseforestillinger og tradisjonsdansfester. Resterende åpningsdager fyltes utstillingen av dansende kropper ved at lokale danse- og musikkgrupper kunne låne forsamlingshuset.

  • Dains me mæ

    Dains me mæ - en utstilling om dansehitter og Trondheim som danseby på Rockheim formidlet dansens kraft som kulturfenomen før og nå, og hvordan den har forandret seg i takt med musikken opp igjennom tiårene fra 1950 og til i dag. Den viser innsamlet materiale på Trondheim som danseby da og nå, og inviterer til deltakelse i de interaktive installasjonene. Arrangementene inkluderte foredrag om swingtradisjoner, dykk i dansearkivet til NRK og Sff, workshophelg, flash mob under åpninga, dansekonkurranse og en interaktiv danseforestilling.

  • Dans for døve

    Dans for døve er et samarbeidsprosjekt mellom Museene danser, Norsk døvemuseum og Norsk døveforbund. Prosjektet varte fra 2017 til 2018. Et av resultatene var en pop-up utstilling bestående av foto, informasjon og en instruksjonsfilm der døve underviser reinlender og vals.

    Denne installasjonen skal vandre sammen med Dans med oss! Her vil døve bosatt i områdene rundt museene være målgruppen, og målet er at de skal enklere kunne oppleve dansen fysisk ved instruksjon av andre døve. Døve dansere bosatt i Trondheim vil også kunne leies inn som danseinstruktører andre steder i Norge.


Sluttrapport Museene danser