Norsk senter for folkemusikk og folkedans

View Original

Dans før du aner det! Et praktisk inspirasjonsseminar

Lørdag 5. og søndag 6. februar inviterte Museene danser og Rockheim danseinstruktører og andre engasjerte sosialdansere til inspirasjonsseminaret «Dans før du aner det!». Koreograf Sigurd Johan Heide og forsker og dansekurator Tone Erlien Myrvold fra Norsk senter for folkemusikk og folkedans delte sine beste metoder for deltakende og interaktive danseopptredener.

Seminaret ble innledet med omvisning i utstillingen «Everybody Dance!» på Rockheim på lørdagen. Deretter fortalte Tone Erlien Myrvold om hvordan hun har jobbet med å utvikle interaktive metoder for publikumsdeltakelse i dans på museumsarenaen, om immateriell kulturarv og hva det innebærer, og hvordan gjøre det relevant for hvermannsen. Deltakerne ble invitert til å dele tanker om hva tradisjon betyr for dem, hvordan tradisjoner blir til, og hvordan danser og stiler utvikles over tid. Det ble en fin samtale om generasjonsarbeid, tradering, skolens rolle i formidling av dans, og hvordan dans på museum kan brukes i praksis til å skape møteplasser mellom mennesker. 

Søndag fortsatte den praktiske delen av seminaret, der Sigurd Johan Heide delte teknikker og metoder for hvordan man kan inkludere publikum i en danseopptreden. Hva er det som inspirerer til bevegelse og gjør at folk ønsker å delta i dansen?

Sammen med Sigurd gjorde gruppen noen oppvarmingsøvelser, og øvelser i hvordan skape og etablere kontakt med andre. Hvordan føles det for eksempel å holde blikkontakt med andre i en lenger periode? Å bruke blikket kan vekke mange forskjellige følelser hos mennesker, og det er en øvelse å bruke blikket godt. Man bruke blikket til å få noen til å føle seg velkommen og verdsatt, og deretter invitere de inn i dansen. Dette var noe av det deltakerne fikk kjenne på under øvelsene.

Sigurd demonstrerte også forskjellige øvelser i å skape tillit, og hvordan forskjellige roller oppleves. Gruppen fikk gjøre øvelser som ligner situasjoner man kan møte på i det virkelige liv. Hvordan kan man møte og ta imot mennesker som er nervøse og usikre? Mennesker forteller mye gjennom kroppsspråk og signaler, og vi kan forstå andres grenser uten at noe blir sagt.

Etter en god lunsjpause og flere praktiske øvelser med fokus på samspill, ble seminarhelgen avsluttet med en oppsummeringssamtale. Gruppen fikk anledning dele sine tanker om dans som noe sosialt og som kunst, hva som var inspirerende og hvilke erfaringer de kunne ta med seg som instruktører og dansere.

Seminarhelgen kickstartet «Danseokkupasjon av Rockheim» der danseklubber inviteres til å okkupere museet med dans lørdager og søndager i vår. Med dette seminaret har danseinstruktørene fått masse god inspirasjon og teknikker de kan ta med seg når de skal okkupere utstillinga og invitere publikum inn i dansen.