Norsk senter for folkemusikk og folkedans

View Original

Dansefestutstilling i Trondheim

Med hjelp av midler fra EU sin støtteordning Kreativt Europa har vi fått midler til å utforske og utvikle gode sosiale møteplasser med samværsdans i fokus. Etter 7 måneders feltarbeid og kreative møter med dansemiljøet for swing og gammeldans i og rundt Trondheim, har vi arbeidet fram en plan for tiltak som sørger for en spennende framtid for dansemøteplasser hvor alle trøndere skal kunne komme og danse.

Vi inviterte alle dansegrupper, danselag, dansere, spelemenn, spelemannslag og band som driver med swing, rock ’n’ roll, tango, pols, reinlender, vals, slow, one step, polka, lettisk polka og foxtrot med mer – danser som har som har blitt danset i trondheimsområdet av «folk flest» gjennom generasjoner – til å bli med i fokusprosjektet.

Ildsjeler, styreledere, musikalske ledere og danseinstruktører har vært ivrige deltakere i flere møtepunkter, og vi har sammen skapt rammene for hvordan vi skal bruke EU-midlene for å utvikle bærekraftige strukturer for dansefesten. Hele 15 lag og foreninger har vært representert, i tillegg til mange enkeltpersoner. Prosessen har ikke alltid vært enkel, i og med at vi ikke kunne forutsi hva resultatet skulle bli, og vi har måttet ha åpne øyne og forståelsesrammer. Vi som jobber på Norsk senter for folkemusikk og folkedans, Ringve og Rockheim skulle være åpne for gapene, og lete etter hvor vi kunne fylle et hull, og hvor mulighetene lå innafor det som er våre institusjonelle rammer. Samtidig ønsket vi å lete etter det innovative, hvor langt kan vi strekke oss?

Kartlegging av behov, ønsker og drømmer ble etter hvert til tydelige muligheter for ressursinnsats som skal komme den offentlige dansefesten og publikum til gode, og ikke bare de som allerede er medlemmer i dansemiljøet. Vi ønsker ikke at tiltakene vi iverksetter skal konkurrere med allerede etablerte møteplasser, men heller ikke støtte allerede gode eksisterende aktiviteter. Det viktige for prosjektet er å finne ut hvor vi kan hjelpe for å skape bærekraftige strukturerer og løsninger som vil være styrkende i det lange løp. Vi i prosjektledelsen har laget et sterkt rammeverk hvor miljøets behov og institusjonenes rammer møtes.

Tiltakene vi kom fram til spant ut fra fire sterke behov hos miljøet; koordinering, rekruttering, jevnlige dansefestmøteplasser på tvers av sjangre, og kunnskapsformidling gjennom seminar og kurs. Kartlegging av disse fire behovene har ført til at vi iverksetter tiltak innen koordinering, kulturarvsformidling, arena, og rekruttering.

Koordinering

Miljøet har et behov for å koordinere arrangementene sine på tvers av lag. Vi lanserer derfor en aktivitetskalender i samarbeid med TRD.Events. Her kan alle lag, foreninger, klubber, arrangører og institusjoner registrere sine arrangementer. Kalenderen viser alle arrangementer innenfor kategorien ‘dans’.

I tillegg etableres det en egen Facebookgruppe for miljøet som kan brukes til for eksempel samkjøring, deling av informasjon, spørsmål til fellesskapet, og deling av lister over danseinstruktører, spelemannslag, og musikere som spiller til dans.

Kulturarvsformidling

Utstilling

Vi åpner en europeisk mini-utstilling om samværsdans i form av en temporær utstilling på Rockheim og pop-up-utstilling som vises på ulike arenaer og anledninger. Den heter Dance – Europe’s Living Heritage in Motion og kan sees første gang på Rockheim fredag 30. august 2024. Den åpnes i fjerde etasje på Rockheim i løpet av høsten.

Utstillingen viser tradisjonsdansmiljøer i Ungarn, Belgia, Romania, Hellas, Slovenia og Norge og består av dokumentarfilmer, pedagogiske filmer, korte filmer fra dansefester og informasjon om hva som er felles for kulturarven i disse 6 landene.  

Seminar og kurs

I tillegg ønsker vi å svare på behovet for kulturarvsformidling, instruktøropplæring, arkivdykk, og gode debatter om blant annet hva som skiller god dansemusikk fra dårlig dansemusikk og hvordan være et godt dansevertskap slik at alle kan bli inkludert i samværsdansekulturen. Det blir seminarer og dansefester på Rockheim høsten 2024 og våren 2025. Disse arrangementene er åpne for alle!

Arena

Å møtes jevnlig på tvers av sjangre og få i gang en langsiktig møteplass med levende musikk og sosialdans, var et viktig og gjennomgående behov og ønske fra miljøet. Dette stemmer godt med hva dette EU-finansierte prosjektet om framtida til dansefesten handler om, og vi ønsker derfor velkommen til flere større dansearrangementer med kjente band og musikere, lokale musikere, gode danseinstruktører og danseledere, og målgruppetilpassede arrangementer. Disse arrangementene er åpne for alle.

I tillegg ønsker vi å investere i Rockheims konsertsal for framtidas gode dansefester, hvor levende musikk, dansekurs før dansefester og godt dansevertskap er et konsept som samskapes med Rockheim, Ringve, Sff og de lokale ildsjelene og lagene.

Et 100 kvm stort dansegulv av parkett kjøpes inn og kan legges der det er behov, både inne i konsertsalen på Rockheim og utendørs. Vi stimulerer til videreutvikling av langsiktig bruk av Rockheim (og Ringve) som dansearena der lagene og klubbene kan bruke museene i sin interesse.

Rekruttering

Et brennende ønske fra flere klubber og lag var å få hjelp til å knekke koden med å gjøre samværsdansen relevant og kul for barn, unge og unge voksne. Det skjer mye i Norge på folkemusikk- og folkedansfeltet nå og vi må være med og ri på denne bølgen. Derfor legger vi innsats i:

  • å holde kurs for lærere, lærerstudenter, barnehagelærere, kulturskolelærere, og andre organisasjoner som kan benytte samværsdans i sine aktiviteter.

  • at Rockheim og Ringves ansatte får god opplæring i ulike folkedanserformer, swing og sangleiker.

  • at alle 10. klassingene i Trondheim kommune får danse på besøk på Rockheim i januar og februar 2025.

  • å sende rundt et omreisende skoleballkonsept skoleåret 2024/2025. Her vil en musiker og to dansepedagoger kunne bookes gratis av skoler som arrangerer skoleball. Her får ungdommene og skolene danseledelse under skoleballet, ispedd danseundervisning og kulturhistorieformidling til ungdommene. Lærerne skal få en enkel ressurspakke før skoleballet. Disse aktørene kan også bookes til planleggings- og kursdager på skolene.

  • å opprette et ungdomsråd som får starte opp med formidlingsaktiviteter for og av ungdom, slik at flere ungdommer kan nås gjennom relevant informasjon og metoder.

  • å invitere lag og klubber til å lage aktiviteter under høstferien og vinterferien. Ringve åpner museet for grupper som vil arrangere kurs i dans eller spill i høstferien 2024. Rockheim og Ringve i vinterferien 2025.

Om prosjektet

Målene for prosjektet er å gjøre et feltarbeid og teste ut av hvordan vi som formidlere og forskere i arkiv og på museum kan fasilitere lokalmiljøet for å bedre bevare og videreføre sine dansetradisjoner. Kan museet samarbeide med lokalmiljøet for å samskape gode dansearrangementer, slik at flere vil ta del i en levende kulturarv ved å være med på «dans på lokalet»? Hvordan kan vi jobbe målretta med behovene og ønskene til kulturarvsbærerne om rekruttering og formidling av dansen og musikken?  

Gjennom prosjektet ønsker vi å samarbeide grundig og langsiktig med danseentusiaster og dansemiljøer slik at dans i ulike former blir en naturlig del av et arkiv/musikkmuseum sitt dokumentasjons- og formidlingsarbeid. Vi ønsker å skape nye samarbeidspartnere og bli kjent med dansemiljø/dansegrupper/bærere av dans sine erfaringer og kunnskap, og gjennom dette utvide og forbedre våre tilbud og aktiviteter innen samværsdansen. Det er viktig at dansemiljøene er ressurser og dialogpartnere for museene. Først når samarbeidet går begge veier, kan samarbeidet bli samskapende. 

Les mer om det felleseuropeiske prosjektet Dance - ICH på nettsiden www.dancingaslivingheritage.eu